درباره پرانتز

Books

روال این است که در میان پرانتز حرف‌هایی گفته شوند که فراتر از متن اصلی‌اند. ما علاقه‌مندیم، و همین علاقه به هنر و ادبیات و یا طرفداری و هر اسم دیگری که می‌شود گذاشت، ما را توی پرانتز جمع کرده. شاید با کیلومترها فاصله‌ی فیزیکی از هم، و با تجربه‌های شخصی ریز و درشتی که در نگاه اول ربطی به‌ هم ندارند. از سوی دیگر، این تجربیاتی که در مسیر عشق به ادبیات به دست آورده‌ایم، گاهاً موجب احساس در حاشیه بودن ما شده و به همین خاطر، علاقه، حرف و صدای شخصی‌مان را در پرانتزهای کوچک و دور از دسترس نگهداشته‌ایم. حرف‌هایی که نوشته می‌شوند اما خوانده نمی‌شوند، یا بیان می‌شوند و در میان هیاهوها گم می‌شوند. اما الان دیگر می‌دانیم که جای باز کردن پرانتزهای کوچک در گوشه و کنار، می‌توانیم پرانتزی بزرگ‌تر و با معنایی گسترده‌تر باز کنیم. ما که مدت‌ها به این نوشته‌ها و ناشنیده‌ها فکر کرده‌ایم، می‌خواهیم صدای این کلمات و نماینده این آثار باشیم. تنوع در سلیقه‌ها و وجود زاویه‌های دید مختلف، این امکان را به ما می‌دهد که به دنیای هنر و ادبیات با ذهنی تازه‌تر و بزرگ‌تر نگاه کنیم. ما این تفاوت‌ها را به‌عنوان یک فرصت می‌بینیم. چیزی که می‌تواند طیف غنی‌تری از ادبیات را بسازد. اینجا نه تنها یک گروه علاقه‌مند به کتاب‌ها هستیم، بلکه اجتماعی متنوع از ذهن‌ها و نگاه‌های مختلفیم.

Books

آکادمی پرانتز در زمستان ۱۴۰۲ در تهران و به همت جهانگیر شهلایی، نویسنده ایرانی، شروع به کار کرد. زهرا حمزه، آرش میراحمدیان و امیرحسین میری‌مقدم سه‌عضو دیگر دبیرخانه جایزه پرانتز هستند.

هدف اصلی پرانتز، شناسایی کتاب‌های تألیفی چاپ شده است که شاید اسم بعضی‌هایشان در هیاهوی باقی کتاب‌ها گم شده و دیده نشوند. با ارائه لیست کاملی از کتاب‌ها به مخاطبان، تلاش می‌کنیم تا محتوای دسته‌های متفاوتی از ادبیات (گمانه‌زن، جنایی، تاریخی و مجموعه داستان کوتاه) را به‌طور جامع معرفی کنیم. لازم به ذکر است که هر بخش از این جایزه دارای آکادمی داوری مجزا است که اعضای آن از طیف گسترده‌ای از تخصص‌ها در حوزه ادبیات و کتاب و هنر، و البته مخاطبان و فعالان حوزه کتاب و ادبیات انتخاب شده‌اند. نتایج بررسی اعضای آکادمی در پایان هر دوره، در قالب اختتامیه دوره‌ی اول، برای عموم منتشر می‌شود.